SON DAKİKA
--:--:--

Türkiye Dünyanın En Büyük Derin Deniz Filosuna Sahip 4. Ülkesi Oldu

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin derin deniz sondaj filosuyla dünyada 4. sıraya yükseldiğini açıkladı. Karadeniz’deki gaz keşfiyle 2028’e kadar 17 milyon haneye doğal gaz sağlanacak.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye Dünyanın En Büyük Derin Deniz Filosuna Sahip 4. Ülkesi Oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz ve petrol arama çalışmalarında geldiği noktayı duyurdu. Bayraktar, Türkiye’nin artık dünyanın en büyük derin deniz filosuna sahip dördüncü ülke konumuna ulaştığını belirtti.

Kayseri’de düzenlenen AK Parti Orta Anadolu Bölge Stratejisi Toplantısı’nda konuşan Bakan Bayraktar, küresel enerji krizine dikkat çekti. Türkiye’nin 2016’ya kadar enerji aramalarını yabancı ortaklarla yürüttüğünü ancak stratejik bir değişiklikle kendi imkanlarıyla arama faaliyetlerine odaklandığını vurguladı.

Türkiye’nin Enerji Filosu ve Keşifler

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin kendi sondaj gemileri ve sismik araştırma gemileriyle yürüttüğü arama programını detaylandırdı. Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileri ile Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemilerine ek olarak, Somali’de karşılanan Çağrı Bey ve Karadeniz’e gönderilen Yıldırım sondaj gemilerinin de filoya dahil olduğunu açıkladı. Bu geniş filo ile Türkiye’nin, derin deniz arama kabiliyeti açısından dünyada dördüncü sıraya yükseldiğini ifade etti.

Bu kararlı çalışmaların sonucunda 2020’de Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfinin yapıldığını hatırlatan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’ndan elde edilen gazın Zonguldak’a getirilerek hanelerde kullanılmaya başlandığını belirtti. 2026’da 8 milyon, 2028’de ise yaklaşık 17 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının Karadeniz’den karşılanmasının hedeflendiğini söyledi.

Bakan Bayraktar ayrıca, Gabar Dağı’ndaki petrol arama faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 2021’de keşfedilen petrol ile günlük yaklaşık 80 bin varil üretime ulaşıldığını ve bunun ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 3,5 milyar dolar katkı sağladığını dile getirdi. Türkiye’nin artık kendi karalarında ve denizlerinde petrol ve doğal gaz üreten bir ülke haline geldiğini vurguladı.

Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki son duruma da değinen Bayraktar, birinci reaktörün yüzde 95’in üzerinde tamamlandığını ve yıl sonuna kadar ilk elektriği üretmeyi hedeflediklerini bildirdi. Maden arama çalışmaları kapsamında ise Türkiye’nin maden çeşitliliğinde ilk 10 ülke arasında yer aldığını ve 90 çeşit madenden 70’inin ülkede bulunduğunu belirtti. Çevreye duyarlı madencilik uygulamalarının önemine de dikkat çekti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Türkiye Dünyanın En Büyük Derin Deniz Filosuna Sahip 4. Ülkesi Oldu
Türkiye Dünyanın En Büyük Derin Deniz Filosuna Sahip 4. Ülkesi Oldu
Milli Savunma Bakanlığına 41 Yeni Akaryakıt Vagonu Üretilecek
Milli Savunma Bakanlığına 41 Yeni Akaryakıt Vagonu Üretilecek
Gelir Vergisi Beyanname Sayısı 5,5 Milyonu Aştı Rekor Kırıldı
Gelir Vergisi Beyanname Sayısı 5,5 Milyonu Aştı Rekor Kırıldı
Otomotiv Sektöründe İlk Çeyrek İhracatı Yüzde 15 Düştü
Otomotiv Sektöründe İlk Çeyrek İhracatı Yüzde 15 Düştü
Güneydoğu Anadolu’dan İlk 3 Ayda 871 Milyon Dolarlık Hububat İhracatı
Güneydoğu Anadolu’dan İlk 3 Ayda 871 Milyon Dolarlık Hububat İhracatı
Bankacılık Sektörü Mevduatında Önemli Artış TCMB Verileriyle Ortaya Kondu
Bankacılık Sektörü Mevduatında Önemli Artış TCMB Verileriyle Ortaya Kondu
Haberin Doğru Adresi
Ajans Kocaeli

Ajans Kocaeli, Kocaeli başta olmak üzere Türkiye’den güncel gelişmeleri hızlı, doğru ve tarafsız bir şekilde okuyucularına sunan dijital haber platformudur. Gündem, sağlık, teknoloji ve yaşam alanlarında güncel içerikler üretir.

2026 Ajanskocaeli.com.tr © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması