SON DAKİKA
--:--:--

Erdoğan Sıfır Atık Forumunda Çevre Diplomasisi Vurgusu Yaptı

Erdoğan, Sıfır Atık Forumu gala yemeğinde yaptığı konuşmada Türkiye’nin çevre politikalarını ve küresel iklim kriziyle mücadeledeki adımlarını anlattı. 43 milyon çocuğun açlıkla mücadele ettiğini vurguladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Erdoğan Sıfır Atık Forumunda Çevre Diplomasisi Vurgusu Yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen Sıfır Atık Forumu gala yemeğinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin çevre, iklim ve atık yönetimi konusunda titizlikle adımlar attığını belirtti. Erdoğan, yeşil dönüşüm, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir kalkınmayı temel alan bir yaklaşımla iklim krizi etkilerini azaltmaya çalıştıklarını ifade etti.

Erdoğan, forumun kapanışında katılımcılara hitap ederek, Türkiye’nin yanı sıra farklı ülkelerden gelen konuklara hoş geldiniz dedi. Döngüsel ekonomiden iklim dostu üretime kadar pek çok konunun ele alındığı forumun hayırlara vesile olmasını diledi. Sıfır Atık Vakfı ve bakanlıklara organizasyondaki emekleri için teşekkür etti.

Türkiye’nin Çevre Diplomasisi Başarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 183 ülkeden 120’yi aşkın bakan, 200’den fazla belediye başkanı ve 500’den fazla uluslararası paydaşı bir araya getiren forumun, Türkiye’nin çevre diplomasisinde ulaştığı yüksek seviyenin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Forumun, 5 bini aşkın katılımcıyla somut ve uygulanabilir çözüm önerilerine odaklandığını belirtti.

Erdoğan, Kasım ayında Antalya’da ev sahipliği yapılacak COP31 Taraflar Konferansı‘na giden yolda forumun üstlendiği misyonun değerine dikkat çekti. Forumun temasının ‘Antalya’ya Giden Yol: İklim Eylemi’ olarak belirlenmesinin isabetli olduğunu söyledi.

İklim Krizi ve Küresel Sorunlar

İklim meselesinin savaş ve küresel salgın gibi insanlığı tehdit eden ciddi bir sorun olduğunu belirten Erdoğan, sanayi devrimi sonrası hava ve gıda kirliliğinden doğal afetlere kadar pek çok problemin birbirini tetiklediğini dile getirdi. Bu sorunların etkisinin enerji, ulaşım, sağlık, tarım ve hayvancılık gibi geniş alanlarda hissedildiğini ifade etti.

Erdoğan, dünyanın bir kısmının refah içinde yaşarken diğer kısmının açlık ve yoksullukla mücadele ettiğini vurguladı. İklim krizinin derinleşmesinde en büyük payı olan ülkelerin aynı zamanda krizden en az etkilenenler arasında olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’na göre 43 milyon çocuğun açlıkla mücadele ettiğini belirtti.

Pasifik Okyanusu’ndaki devasa atık kütlesine dikkat çeken Erdoğan, 2023’te 2,1 milyar ton olan katı atık miktarının, önlem alınmazsa 2050’de 3,8 milyar tona yükseleceğini öngördü.

Sıfır Atık Hareketi’nin Küresel Etkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017’de Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Hareketi’nin Birleşmiş Milletler nezdinde kabul gören küresel bir çevre seferberliğine dönüştüğünü söyledi. 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edilmesinin bu çabaların önemli bir meyvesi olduğunu belirtti.

Sıfır atık projeleriyle ekonomiye 365 milyar lira katkı sağlandığını, 90 milyon ton atığın geri kazandırıldığını ve 613 milyon ağacın kesilmesinin engellendiğini aktardı. 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranının 2025’te yüzde 37,53’e çıkacağını, 2053’te ise yüzde 70’e ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti. 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda çalışmaların kararlılıkla süreceğini ifade etti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Kağıtsporlu Güreşçiler Bükreş’ten İki Altın Madalya ile Döndü
Kağıtsporlu Güreşçiler Bükreş’ten İki Altın Madalya ile Döndü
Erdoğan Sıfır Atık Forumunda Çevre Diplomasisi Vurgusu Yaptı
Erdoğan Sıfır Atık Forumunda Çevre Diplomasisi Vurgusu Yaptı
1000 Kişilik Paket Arıtma Sisteminde Operasyon Yönetimi Ve Periyodik Bakım Süreçleri
1000 Kişilik Paket Arıtma Sisteminde Operasyon Yönetimi Ve Periyodik Bakım Süreçleri
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kandıra yollarında temizlik başlattı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kandıra yollarında temizlik başlattı
Fethiye Ölüdeniz Sahillerinde Atlı Jandarma Devriyesi Başladı
Fethiye Ölüdeniz Sahillerinde Atlı Jandarma Devriyesi Başladı
Dilovası Müftülüğü 7 10 Yaş Kur’an Kursları İçin Kapanış Töreni Düzenledi
Dilovası Müftülüğü 7 10 Yaş Kur’an Kursları İçin Kapanış Töreni Düzenledi
Haberin Doğru Adresi
Ajans Kocaeli

Ajans Kocaeli, Kocaeli başta olmak üzere Türkiye’den güncel gelişmeleri hızlı, doğru ve tarafsız bir şekilde okuyucularına sunan dijital haber platformudur. Gündem, sağlık, teknoloji ve yaşam alanlarında güncel içerikler üretir.

2026 Ajanskocaeli.com.tr © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması