Prof. Dr. İbrahim Azboy, motosiklet kazalarında kaskın tek başına yeterli olmadığını, ciddi kırıkların gençlerde kalıcı sakatlığa yol açtığını belirtti.
Motosiklet kazalarının, özellikle büyük şehirlerde artan trafik yoğunluğuyla birlikte genç yaşta kalıcı sakatlığın en büyük nedenlerinden biri haline geldiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Azboy, sürücülere hayati uyarılarda bulundu. Kazalarda ayak bileği, diz ve kalça çevresinde ciddi kırıkların sıkça görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Azboy, sadece kask takmanın yeterli olmadığını ifade etti.
Prof. Dr. Azboy, motosiklet kazaları sonrası hastanelere ağır travmalarla başvuran gençlerin sayısında ciddi bir artış yaşandığını belirtti. İstanbul gibi trafiğin yoğun ve zeminin engebeli olduğu şehirlerde kazaların daha sık görüldüğünü söyledi. Aşırı hızın neden olduğu travmalar sonucunda hastalarda, özellikle genç sürücülerde, ayak bileği, diz ve kalça çevresinde parçalı ve eklem içi kırıklar meydana geldiğini açıkladı.
Bu kırıkların bazılarının uzun vadeli sakatlık riski taşıdığını belirten Prof. Dr. Azboy, kalça yuvasının kırılıp femur başının yuvadan çıktığı asetabulum kırıklarının sıkça görüldüğünü ifade etti. Bu tür kırıkların tedavisinin zorluğunu ve eklem içi kırıklarda ilerleyen yıllarda hareket kısıtlılığı ile kalıcı sakatlıkların ortaya çıkabileceğini vurguladı. Genç yaşta yaşanan bu kazaların, hastaların hem iş hem de sosyal yaşamını olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.
Kazaları önlemenin en etkili yolunun trafik kurallarına uymak olduğunu belirten Prof. Dr. Azboy, ekipman kullanımının hayati önem taşıdığını söyledi. Sadece kask takmanın yeterli olmadığını, eldiven, dizlik, ayak bileği, sırt ve omurgayı koruyan diğer ekipmanların da mutlaka kullanılması gerektiğini vurguladı. Motosiklet kazalarının yol açtığı ciddi travmaların unutulmaması gerektiğini ifade etti.
Kazalar sonrası yapılan yanlış müdahalelerin hasarı artırabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Azboy, boyun ve omurga kırıkları, kalça kırıklı çıkıkları gibi hayati risk taşıyan durumlar görülebildiğini belirtti. Acil ekipler gelene kadar hastanın kesinlikle hareket ettirilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Azboy, hastanın travma tahtasına alınarak en yakın sağlık merkezine doğru şekilde transfer edilmesinin hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Ajans Kocaeli, Kocaeli başta olmak üzere Türkiye’den güncel gelişmeleri hızlı, doğru ve tarafsız bir şekilde okuyucularına sunan dijital haber platformudur. Gündem, sağlık, teknoloji ve yaşam alanlarında güncel içerikler üretir.
Yorum Yap