SON DAKİKA
--:--:--

Müfredatta Tarih ve Coğrafya Kavramları Yeniden Tanımlandı Bakan Tekin Duyurdu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatta “Haçlı Seferleri” ve “Coğrafi Keşifler” gibi Batı merkezli kavramların değiştirildiğini açıkladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Müfredatta Tarih ve Coğrafya Kavramları Yeniden Tanımlandı Bakan Tekin Duyurdu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatta “Haçlı Seferleri” yerine “Haçlı Saldırıları”, “Coğrafi Keşifler” yerine ise “Sömürgecilik” ifadelerinin kullanılacağını duyurdu. İstanbul’daki 1071 Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Maarifin Kalbinde Ramazan” etkinliğinde konuşan Tekin, Batı merkezli kavramların yeniden değerlendirildiğini belirtti. Bu değişikliğin milli bilinci güçlendirmeyi hedeflediğini ifade etti.

Bakan Tekin, “Haçlı Seferleri” ifadesinin masumlaştırılmış bir kullanım olduğunu savundu. “Sefer” kelimesinin literatürde makul bir çağrışım yaptığını, oysa yaşananların bir saldırı olduğunu belirtti. Bu gerekçeyle müfredattan “Haçlı Seferleri” kavramını çıkararak yerine “Haçlı Saldırıları” ifadesini getirdiklerini açıkladı.

Tarih ve Coğrafya Kavramlarında Yeniden Tanımlama

Yalnızca tarih terminolojisinde değil, farklı alanlarda da kavramsal değişikliklere gidildiğini söyleyen Tekin, “Coğrafi Keşifler” ifadesinin de yanlış bir bakış açısı oluşturduğunu vurguladı. Avrupa merkezli tarih anlatısını eleştiren Bakan, “Coğrafi keşifler aslında sömürgeciliğin başlangıcıdır” değerlendirmesini yaptı. Yeni müfredatın bu yaklaşımı esas aldığını aktardı.

Konuşmasında “Orta Asya” kavramına da değinen Yusuf Tekin, bu ifadenin İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan siyasi atmosferin ürünü olduğunu belirtti. Bilimsel literatürde bu bölgenin karşılığının “Türkistan” olduğunu ifade etti. Benzer şekilde, “Ege Denizi” yerine geçmişte kullanılan “Adalar Denizi” örneğini verdi ve bu tür kavramların milli bilinç üzerinde etkili olduğunu vurguladı.

Milli Bilinç ve Değerler Vurgusu

Bakan Tekin, konuşmasında milli bilinç ve değerlerin önemine dikkat çekti. İsrail’in Gazze saldırıları sonrası okullarda çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Eğitim sisteminde adalet, insan hakları, vatan sevgisi ve dayanışma gibi kavramların öne çıkarıldığını dile getirdi. “Emperyal güçlerin gözü kulağı bizim üzerimizde” ifadesini kullanan Tekin, milli şuurun sürekli canlı tutulması gerektiğini söyledi.

Ramazan ayında okullarda gerçekleştirilen etkinliklere yönelik eleştirilere de yanıt veren Bakan Tekin, bazı kesimlerin bu çalışmaları “Talibanizm” olarak nitelendirdiğini aktardı. Etkinliklerin tamamen gönüllülük esasına göre yapıldığını vurguladı. Öğrencilerin paylaşma, merhamet, dürüstlük ve yardımlaşma gibi değerleri öğrenmesini amaçladıklarını belirtti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Hindistan ITEC Uzmanlık Eğitim Programı Başvuruları Başladı
Hindistan ITEC Uzmanlık Eğitim Programı Başvuruları Başladı
KPSS 2026 1 Yerleştirme Sonuçlarına Göre Atama Süreci Başladı
KPSS 2026 1 Yerleştirme Sonuçlarına Göre Atama Süreci Başladı
Brezilya Lisans Öğrencileri İçin Burs Programı Başvurularını Başlattı
Brezilya Lisans Öğrencileri İçin Burs Programı Başvurularını Başlattı
Uluslararası Zeytin Konseyi Madrid Merkezine İki Yönetici Alacak
Uluslararası Zeytin Konseyi Madrid Merkezine İki Yönetici Alacak
YÖK 35 Sözleşmeli Personel Alımı İçin Yedek Aday Duyurusu Yayınlandı
YÖK 35 Sözleşmeli Personel Alımı İçin Yedek Aday Duyurusu Yayınlandı
Pakistan Orta Asya Ülkeleri İçin 350 Öğrenciye Burs Verecek
Pakistan Orta Asya Ülkeleri İçin 350 Öğrenciye Burs Verecek
Haberin Doğru Adresi
Ajans Kocaeli

Ajans Kocaeli, Kocaeli başta olmak üzere Türkiye’den güncel gelişmeleri hızlı, doğru ve tarafsız bir şekilde okuyucularına sunan dijital haber platformudur. Gündem, sağlık, teknoloji ve yaşam alanlarında güncel içerikler üretir.

2026 Ajanskocaeli.com.tr © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması