İsveç, Avrupa Birliği’ne İsrail’in işgal altındaki topraklardaki yasa dışı yerleşimcilerine karşı somut yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.
İsveç, Avrupa Birliği’ne (AB) İsrail’in işgal altındaki topraklardaki yasa dışı yerleşimcilerine ve örgütlerine karşı yaptırım uygulanması çağrısı yaptı. İsveç Ticaret Bakanı Johan Forssell Dousa, Brüksel’deki AB ülkeleri ticaret bakanları toplantısı girişinde bu talebi dile getirdi. Bakan Dousa, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in aktivistlere kötü muamelesini gösteren görüntülerle birlikte bu çağrının dinamikleri değiştirdiğini belirtti.
Dousa, Ben-Gvir videosunun ardından birkaç hafta önce başlatılan İsveç-Fransa girişiminin artık daha geniş destek kazandığını ifade etti. İsveçli Bakan, İsrail’e yönelik daha sert politikalara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. İşgal altındaki topraklardan gelen ürünlerin neredeyse gümrüksüz olarak AB pazarına girmesinin engellenmesi gerektiğini savundu.
AB Komisyonu’ndan bu alanda en kısa sürede somut önlemler sunmasını talep eden Dousa, konuyu gelecek toplantılarda da gündemde tutacaklarını kaydetti. Bakan, giderek daha fazla ülkenin bu duruma ‘yeter’ dediğini aktardı. Bu durumun kısmen yerleşimcilere ve yerleşimci örgütlerine karşı yaptırımlara doğru ilerlenmesini zorunlu kıldığını ekledi.
İsveçli Bakan, işgal altındaki topraklardan AB’ye ürün girişini durdurmanın önemine dikkat çekti. Dünyanın dikkatinin başka çatışmalara yoğunlaşmasına rağmen Batı Şeria’da yaşananların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu diplomatik girişim, İsveç ve Fransa öncülüğünde son haftalarda AB içinde daha sert önlemler alınması için yürütülüyor.
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, 20 Mayıs’ta sosyal medya hesabından bir video paylaşmıştı. Bu görüntülerde, Aşdod Limanı’nda tutulan Küresel Sumud Filosu aktivistlerine İsrail güçlerinin kötü muamelede bulunduğu görülüyordu. Görüntülerde, Ben-Gvir’in geçişi sırasında bir kadın aktivist ‘Özgür Filistin’ diye bağırdı. İsrail polisinin kadına sert müdahalede bulunarak yere yatırdığı kameralara yansıdı.
Bu sırada aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir’in,
Ajans Kocaeli, Kocaeli başta olmak üzere Türkiye’den güncel gelişmeleri hızlı, doğru ve tarafsız bir şekilde okuyucularına sunan dijital haber platformudur. Gündem, sağlık, teknoloji ve yaşam alanlarında güncel içerikler üretir.
Yorum Yap