
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 36. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı’nın (ZUCHEX 2026) açılışında sektörün ekonomik verilerini paylaştı. Türkiye’nin ev ve mutfak eşyaları sektöründe 2,6 milyar dolar net dış ticaret fazlası verdiğini belirten Bolat, sektörün üretim ve ihracat gücüne dikkat çekti.
Sektörün Küresel Pazardaki Konumu
Sektörün 2025 yılında 5,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Bakan Bolat, Türkiye’nin cam eşya üretiminde dünya genelinde yüzde 3’lük bir paya sahip olduğunu ve dünya ihracatında 8’inci sırada yer aldığını vurguladı. Elektrikli pişirme ve ısıtma ekipmanlarında son 13 yıldır dünya 3’üncüsü, Avrupa’da ise Almanya’dan sonra 2’nci sırada bulunduklarını kaydeden Bolat, plastik mutfak eşyalarında ise yüzde 2,7’lik payla dünya 5’incisi olduklarını belirtti.
Fuarcılık Sektörüne Destekler
Türkiye’de fuarcılık sektörünün GSYH’ye 4 milyar avroluk doğrudan katkı sağladığını belirten Bolat, Bakanlık olarak fuar desteklerini sürdürdüklerini açıkladı. 2024 yılında 43 milyon lira, 2025 yılında ise 54 milyon lira tutarında fuar desteği sağlandığını hatırlatan Bakan, 2026 yılı sonu için 410 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı hedefine odaklandıklarını ifade etti. 12 salonda 1500 markanın yer aldığı fuar, 100 bin metrekarelik alanda ziyaretçilerini ağırlıyor.







