SON DAKİKA
--:--:--

Hürmüz Boğazı’nda Kritik Geçişler: İran Devrim Muhafızları 33 Gemiyi Duyurdu

İran Devrim Muhafızları Ordusu, son 24 saatte 33 geminin Hürmüz Boğazı’ndan geçtiğini duyurdu. Bölgedeki gerilimler ve deniz ablukası devam ediyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Hürmüz Boğazı’nda Kritik Geçişler: İran Devrim Muhafızları 33 Gemiyi Duyurdu

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, son 24 saat içinde 33 geminin Hürmüz Boğazı’ndan geçiş yaptığını açıkladı. Petrol tankerleri, konteyner gemileri ve diğer ticari gemileri kapsayan bu geçişler, Devrim Muhafızları donanmasının koordinasyonu ve güvenliği altında gerçekleşti. Bu duyuru, İran devlet televizyonu aracılığıyla kamuoyuna aktarıldı.

Devrim Muhafızları Ordusu, daha önceki günlerde de benzer geçiş sayılarını paylaşmıştı. 21 Mayıs’ta 31, 22 Mayıs’ta 35 ve 23 Mayıs’ta 25 geminin boğazdan geçtiği bilgisi daha önce kamuoyuna duyurulmuştu. Bu veriler, bölgedeki deniz trafiğinin yoğunluğunu gözler önüne seriyor.

Hürmüz Boğazı’nda Artan Gerilim ve Geçiş Kısıtlamaları

Bölgedeki deniz trafiği, ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta başlattığı ortak saldırılar sonrası önemli ölçüde etkilendi. İran, bu saldırıların ardından küresel enerji geçişi için stratejik bir nokta olan Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı almıştı. Bu durum, uluslararası ticarette geniş çaplı endişelere yol açtı.

ABD ile İran arasında 8 Nisan’da bir ateşkes anlaşması imzalandı. Ancak Pakistan’ın arabuluculuğunda yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı. Bunun üzerine ABD Başkanı Donald Trump, 13 Nisan’da İran’a yönelik deniz ablukası uygulama kararı aldı ve boğaza giriş-çıkış yapan İran bağlantılı gemilere müdahale etmeye başladı.

İran, 17 Nisan’da Lübnan’da sağlanan ateşkesin ardından Hürmüz Boğazı’nın ticari gemilere açık olduğunu bildirdi. Bu açıklama, İran Donanması ile koordinasyon şartıyla geçerliydi. Ancak ABD’nin deniz ablukasına devam edeceğini açıklaması üzerine İran, boğazdan geçişlere yeniden kısıtlamalar getirdi.

Karşılıklı Gemilere Müdahaleler ve Bölgesel Güvenlik

Bu süreçte ABD, Umman Denizi ve Hint Okyanusu’nda İran’a ait bazı ticari gemilere saldırarak el koydu. İran da bu eylemlere karşılık olarak Hürmüz Boğazı yakınlarında bazı gemilere müdahale etti. Bu müdahaleler arasında İsrail bağlantılı gemilerin de olduğu belirtildi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Donald Trump, İran ile Yapılacak Anlaşma İçin İbrahim Anlaşmaları Şartı Koştu
Donald Trump, İran ile Yapılacak Anlaşma İçin İbrahim Anlaşmaları Şartı Koştu
Macron Norveç’in Nükleer Caydırıcılık Şemsiyesine Dahil Olduğunu Açıkladı
Macron Norveç’in Nükleer Caydırıcılık Şemsiyesine Dahil Olduğunu Açıkladı
İran Meclis Başkanı Kalibaf ABD Anlaşması İçin Somut Kazanım Şartı Koştu
İran Meclis Başkanı Kalibaf ABD Anlaşması İçin Somut Kazanım Şartı Koştu
İran ve Umman Dışişleri Bakanları Hürmüz Boğazı’nı Görüştü
İran ve Umman Dışişleri Bakanları Hürmüz Boğazı’nı Görüştü
Trump İran ile anlaşmaya çok yaklaştıklarını açıkladı
Trump İran ile anlaşmaya çok yaklaştıklarını açıkladı
Netanyahu: Trump ile İran Nükleer Programı ve Hürmüz Boğazı Ele Alındı
Netanyahu: Trump ile İran Nükleer Programı ve Hürmüz Boğazı Ele Alındı
Haberin Doğru Adresi
Ajans Kocaeli

Ajans Kocaeli, Kocaeli başta olmak üzere Türkiye’den güncel gelişmeleri hızlı, doğru ve tarafsız bir şekilde okuyucularına sunan dijital haber platformudur. Gündem, sağlık, teknoloji ve yaşam alanlarında güncel içerikler üretir.

2026 Ajanskocaeli.com.tr © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması