SON DAKİKA
--:--:--

Şubatta son 66 yılın en yüksek yağışı HES’leri üretimde ilk sıraya taşıdı

Türkiye’de Şubat ayında kaydedilen son 66 yılın en yüksek yağışları, hidroelektrik santrallerini elektrik üretiminde liderliğe yükseltti.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Şubatta son 66 yılın en yüksek yağışı HES’leri üretimde ilk sıraya taşıdı

Türkiye’de Şubat ayında kaydedilen son 66 yılın en yüksek yağış miktarı, hidroelektrik santrallerini (HES) elektrik üretiminde lider konuma taşıdı. Bu durum, yenilenebilir kaynaklardan sağlanan elektrik oranını yüzde 57,3 ile tarihi bir zirveye çıkarırken, doğal gaz santrallerinin üretimdeki payı tüm zamanların en düşük şubat seviyesine geriledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, şubatta yağış miktarı normalin yüzde 129, geçen yılın aynı döneminin ise yüzde 242 üzerinde gerçekleşti. Bu artış, 2026 Su Yılı döneminde kümülatif yağışlarda uzun yıllar ortalamasına kıyasla yüzde 21,9’luk bir artış sağladı.

Etkili yağışlar sayesinde enerji amaçlı barajlardaki doluluk oranı yüzde 45,1’den 54,4’e yükseldi. Hidroelektrik santrallerinin elektrik üretimindeki payı ise geçen yıla göre iki kat artarak yüzde 29,8’e ulaştı.

Artan hidroelektrik üretimine rüzgar ve güneş enerjisindeki yükseliş de eklenince, şubatta elektrik üretiminin yüzde 57,3’ü yenilenebilir kaynaklardan karşılandı. Bu oran, Türkiye tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Yenilenebilir enerjideki bu yükseliş, doğal gaz santrallerinin üretimdeki payını geçen yıla göre yüzde 17,7 düşürerek yüzde 9,5’e indirdi. Bu, doğal gaz için tüm zamanların en düşük şubat ayı üretim payı oldu.

HES’ler Kurulu Güçte ve Üretimde Zirvede

Şubat sonu itibarıyla Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücü 123 bin 320 megavata ulaştı. Hidroelektrik santralleri, 32 bin 304 megavatlık kapasiteyle kaynak bazlı kurulu güç sıralamasında ilk sıradaki yerini korudu.

Şubat ayında toplam 27 milyon 574 bin 630 megavatsaat elektrik üretilirken, bunun 8 milyon 213 bin 367 megavatsaati doğrudan hidroelektrik kaynaklı oldu. Barajlı santraller tek başına 5 milyon 683 bin 322 megavatsaat üretimle yenilenebilir kaynaklar arasında liderliği pekiştirdi.

Ocak ayında ise toplam üretimin yüzde 13,27’si hidroelektrikten sağlanmıştı. Şubat verileri, rüzgar ve güneş enerjisinin de katkısıyla toplam yenilenebilir üretimin 15 milyon 757 bin 838 megavatsaate ulaştığını gösterdi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Türkiye Uluslararası Nükleer Bilim Olimpiyatında Tarihi Başarı Kazandı
Türkiye Uluslararası Nükleer Bilim Olimpiyatında Tarihi Başarı Kazandı
Tarım ve Orman Bakanlığı Temmuz Ayında 250 Milyon Lira Ceza Kesti
Tarım ve Orman Bakanlığı Temmuz Ayında 250 Milyon Lira Ceza Kesti
Türkiye Serbest Bölgelerinde 2026 Yılı İhracat Rekoru
Türkiye Serbest Bölgelerinde 2026 Yılı İhracat Rekoru
Tarım ve Orman Bakanlığı 314 Orman Yangınının Kontrol Altına Alındığını Duyurdu
Tarım ve Orman Bakanlığı 314 Orman Yangınının Kontrol Altına Alındığını Duyurdu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat Artvin Esnafına 100 Milyon Lira Destek Verecek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat Artvin Esnafına 100 Milyon Lira Destek Verecek
Ticaret Bakanlığı Tüketici Şikayetlerinde Süreleri Yeniden Düzenledi
Ticaret Bakanlığı Tüketici Şikayetlerinde Süreleri Yeniden Düzenledi
Haberin Doğru Adresi
Ajans Kocaeli

Ajans Kocaeli, Kocaeli başta olmak üzere Türkiye’den güncel gelişmeleri hızlı, doğru ve tarafsız bir şekilde okuyucularına sunan dijital haber platformudur. Gündem, sağlık, teknoloji ve yaşam alanlarında güncel içerikler üretir.

2026 Ajanskocaeli.com.tr © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması