Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 6. Uluslararası Acil Tıp Kongresi’nde hekimlerin değerini vurgulayarak, sağlık çalışanlarını teknoloji ve üretim alanında öncü olmaya çağırdı.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 23 Ekim 2026 Cuma günü 6. Uluslararası Acil Tıp Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada hekimlerin toplum için değerini vurguladı. Bakan Memişoğlu, hekimlerin en akıllı, en çalışkan, en özverili ve insana adanmış kişiler olduğunu belirterek, “Hekim değerli insandır. İyi insandır.” dedi. Hekimliğin bir duygu mesleği olduğunu ifade eden Memişoğlu, empati kurmadan hekimlik yapılamayacağını dile getirdi.
Bakan Memişoğlu, zorlu şartlarda görev yapan acil sağlık çalışanlarını sağlık ordusunun “akıncıları” olarak nitelendirdi. Bu çalışanların en öndeki, en çevik, en kuvvetli ve en önemli unsurlar olduğunu söyledi. Memişoğlu, sağlık çalışanlarının sadece hizmet sunumunda değil, sağlık teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretiminde de öncü olması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye’nin sağlık alanındaki üretim kapasitesinin artırılmasının önemine işaret etti. Yapay zeka ve biyoteknoloji alanlarını dikkate alarak yeni fikirler geliştirme çağrısında bulundu.
Türkiye’nin bilişim altyapısı ve yazılım alanındaki mevcut kapasitesini değerlendiren Bakan Memişoğlu, “Biz bilişim anlamında, şu anda bilişim altyapısı, yazılım anlamında dünyanın en ileri ülkesiyiz.” ifadesini kullandı. Bu veriyi kullanarak dünyaya yapay zeka ile birçok sağlık uygulamasının veya tedavi yönteminin hızlıca ulaştırılabileceğini belirtti. Üreten Sağlık Portalı’nı hatırlatan Memişoğlu, sağlık çalışanlarını fikirlerini paylaşmaya, geliştirmeye ve üretime dönüştürmeye davet etti.
Sağlık alanındaki çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Memişoğlu, son iki yılda yaklaşık 170 mevzuat hazırladıklarını aktardı. Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin kapsamına dair bilgiler paylaşan Memişoğlu, Türkiye genelinde 3 bin 600’ü aşkın acil sağlık hizmetleri istasyonunda görev yapıldığını bildirdi. Her yıl yaklaşık 7,5-8 milyon kişiye ambulanslarla müdahale edilerek hastanelere nakil gerçekleştirildiğini belirtti.
Türkiye’nin hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde önemli bir başarıya ulaştığını vurgulayan Bakan Memişoğlu, 6 bin 300’ün üzerinde kara ambulansı ve 300’ün üzerinde hava ambulansıyla dünyaya örnek olacak hizmetler sunulduğunu söyledi. Vakaya ulaşımından kimliği belirsiz hastaların kimliklerinin tespit edilmesine kadar yürütülen çalışmalarla, UMKE’nin de katkısıyla Türkiye’nin bu alanda bir başarı hikayesi yazdığını ifade etti.
Ajans Kocaeli, Kocaeli başta olmak üzere Türkiye’den güncel gelişmeleri hızlı, doğru ve tarafsız bir şekilde okuyucularına sunan dijital haber platformudur. Gündem, sağlık, teknoloji ve yaşam alanlarında güncel içerikler üretir.
Yorum Yap